2013. október 16., szerda

Kilencedik nap, Tanári szemszögből nézve



Kilencedik nap


Tanári szemszögből nézve


A fordulóponthoz érkezvén, szeretnénk mi is röviden értékelni az eseményeket. 

A fogadó iskola mindent megtett, hogy tartalmas szakmai gyakorlatot szervezzen számunkra, ami szemmel láthatólag sikerült. Minden nap tanulnak a diákok valami újat, eljutnak olyan helyekre, ahová csak bonyolult szervezések árán sikerül most bejutnunk. Hátra vannak még olyan gyárak mint a holnapi MAN, a csütörtöki FIAT, és az itteni diákok többi gyakorlati helyei. Azonban nem csak szakmai szempontból jelent sokat ez a három hét, hanem észrevétlenül kulturális és történelmi ismereteiket is bővítik, megismerkednek a lengyel konyhával, meg kell tanulniuk idegen nyelven kapcsolatot teremteniük, információt kérni illetve adni. Idegen nyelv szempontjából a tankönyv feladati most valós élethelyzetekben jelennek meg, és bizony most jól jönnek a begyakorolt kifejezések, mondatok.  Bárhová megyünk, büszkén köszönnek már lengyelül is, a köszönöm és a viszont látásra már kitűnően megy! :) 

Szeretettel fogadnak minket mindenhol, és ez szemmel láthatólag jó érzéssel tölti el őket. Minden bizonnyal nagyon fáradtan, de feltöltődve, olyan életre szóló élményekkel térnek haza, melyeket senki nem vehet el tőlük.

A fent említett tapasztalatokon túl természetesen a házimunkából is ki kell venni a részüket, hiszen
14 fiúval nem egyszerű rendet tartani. 

A reggeli ébredés mindig nehézségekbe ütközik, és a lakásban uralkodó állapotok az ébredést követően enyhén szólva is elkeserítőek. Így minden reggel a „miezanagykuplerájazonnaltakarítsátokösszeésaszemetetisszedjétekösszestb” monológok után nekiállnak a rendrakásnak. Azok kedvéért, akik szeretnék vizuálisan  megjelenítve látni a helyzetet, itt egy kis ízelítő :) :) De csak erős idegzetűeknek :) :)

előtte       
 











    utána
 










előtte 
                                                                                           utána 

















előtte     

                                                                                       utána



 
















Szeretnénk az előtte állapotot kicsit alaposabban bemutatni:





 És ez minden reggel így megy.

Na de természetesen nem csak ennyi történt ma. A délelőttöt a vizsgaközpontban töltöttük, ahol megnéztük, hogyan készülnek fel a gyakorlati megmérettetésre a fiatalok. Sokat meséltek nekünk az oktatási és a vizsgarendszerükről, a gyakorlati képzésről. Megnéztük az autószerelőket:



Majd a CNC műhelybe mentünk, ahol azon túl, hogy a gyerekek kipróbálhatták a gépet és maguk készíthettek el egy alumínium bábut, sok mindent elárultak  a programozásról, arról, hogy hogyan köszörülik ki a hibákat a programban, és hogyan képezik a CNC-seket Lengyelországban.
















Végül benéztünk még a hegesztő műhelybe is.



A napot egy jó kis shoppingolással zártuk, majd szabadprogram, vacsora, naplóírás és pihenés. Továbbra is mindenki jól érzi magát és minden rendben van. Sajnos a nátha és torokfájós időszak elérkezett, de igyekszünk uralni a helyzetet és minden tőlünk telhetőt megtenni, hogy a diákok jól érezzék magukat!



Üdvözlettel: Nagy Katalin és Závodi József

1 megjegyzés:

  1. Kedves Tanárnő, Tanár úr!
    Naponta figyelemmel kísérjük a blogot, és örömmel konstatáljuk, hogy jó kezekben, szép és ingergazdag környezetben vannak a gyerekek. Köszönjük szépen a gondoskodást, az élvezetes beszámolókat, ez a 3 hét örök emlék marad mindannyiuknak, az biztos!
    Váradi-Palotai szülők

    VálaszTörlés